Museumkwartier - Design Museum Food is fictie - Noordbrabants Museum A Chinese journey - 30 juni 2018
Museumkwartier - Design Museum Food is fictie - Noordbrabants Museum A Chinese journey - 30 juni 2018
+ 2/8 Manish Nai - Capturing time (NBrM) + 4/8 e.v. workshops en lezingen over Food (DM)
+ 13/10 Thijs Wolzak - Binnenkijken + Gijs Bakker - Emmy van Leersum (DM)
In het Design Museum (voorheen Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch SM's)
opening, door directeur Timo de Rijk, van de exposities:
*Food is fictie - desgin in de voedselbranche, deze expositie krijgt een vervolg in het najaar.
(zie ook de expositie We are food in het Jan Cunen-museum in Oss)
*Show yourself
- keramiek uit de privé-collectie van ontwerper Benno Premsela, + 1997
- sieraden uit de privé-collectie van Yvònne Joris, voormalig directeur van het SM's, + 2013. Bij deze tentoonstelling zijn de sieraden in het halfduister geëxposeerd, je krijgt een zaklampje mee om zelf de belichting te regelen.
*een kleine expositie over de ontwikkeling van het museum, met oa afbeeldingen van de toenmalige plannen van Boris Sipek voor het Kruithuis en omgeving.
* experimenteertafel Sergio Herman en Cor Unum
Op een aantal zaterdagen zijn er designworkshops (aanmelden voor deelname) en op zondagen lezingen (gratis toegankelijk).
Voor de jeugd is er Hutsekluts, workshops voor het ontwerpen van nieuw voedsel en de verpakking ervan.
- 4/8 workshop voedselfotografie - met fotografe Billie-Jo Krul die een overzicht gaf van haar fotowerk en in de studio van het museum een cursus gaf over het fotograferen van voedsel en daarbij een aantal tips gaf. Er werd ook gedemonstreerd hoe dat in de praktijk gaat.
Er werd ook een filmpje vertoond van voedselfotograaf Zweitse Landsheer. Zie hellodesigner, ook voor de wedstrijd voor fooddesigners.
- 5/8 een lezing over kookboeken door de geschiedenis heen, o.a. over de ontwikkeling van de toevoeging van afbeeldingen aan de recepten. Er werd gesproken over De Volmaakte Hollandsche Keukenmeid en ook over Foodporn. Een filmpje over het bereiden van een kip door die oa met saus te begieten is ooit van een expositie gehaald.
- 11/8 workshop De grenzen van gebak - over het maken van constructie- of deconstructiegebakjes.
De deelnemers gingen na een uitleg over tot het construeren van een gebakje (of gebakjes) maar lieten ook zien hoe het in elkaar zat als het weer uit elkaar gehaald werd.
- 12/8 een lezing over Luxe en voedsel. ...
- 18/8 workshop Vertel je verhaal met een salade. De deelnemers konden hun verhaal vertellen aan de hand van een zelf ontworpen en gemaakte salade. Ter inspiratie lagen er kookboeken klaar. In de museumwinkel is een aparte uitstalling van design-kookboeken.
Op 19/8 volgde een lezing over de herkomst van de Parmaham (geen foto's).
- 25/8 Workshop over het maken van Gender-salade. Kun je jouw gerecht een mannelijk uiterlijk met een stevige smaak geven of juist een vrouwelijke, zachte smaak. De vormgeving bepaalt een deel van de smaakervaring.
Op 26/8 volgde een lezing over culinaire rolpatronen en over hoe ze tot stand komen: meesterkok en keukenprinses (geen foto's).
+ 13/10 Thijs Wolzak - Binnenkijken
Opening van de fototentoonstelling over mensen en hun interieurs.
+ Toen Emmy (van Leersum) - nu Gijs (Bakker) - sieraden
zie ook de exposities in maart 2018
--------------------------------
Noordbrabants Museum
*A Chinese journey - werken uit de collectie van Uli Sigg. Tot en met 8 juli in het Noordbrabants Museum.
* 2/8 Manish Nai - Capturing time in het Noordbrabants Museum.
t/m 4 november
* 12/8 zomeractiviteit - schilderen voor kinderen in de museumtuin
zie ook het Noordbrabants Museum in december 2017
info NBrM - DesignMuseum
©2018 Gerard Monté