Stadsmaquette 1550 op het Kerkpleintje - 20 oktober 2016
Stadsmaquette 1550 op het Kerkpleintje - 20 oktober 2016
-Op 20 oktober werd op het Kerkpleintje de stadsmaquette onthuld door wethouder Huib van Olden en de bestuursleden van stichting Stadsmaquette, o.a. voorzittter Cees van Aalst.
Met muzikale medewerking van De laatbloeiers.
In het bestuurscentrum was Rob van de Laar ceremoniemeester en Vincent Verstappen las de overdrachtsoorkonde in het middelnederlands voor. Ceest van Aalst en Hans Heesbeen droegen de maquette over en wethouder Huib van Olden tekende namens de gemeente voor ontvangst. Op de maquette zijn panden met rood aangegeven; de eigenaren hebben gesponsord en krijgen daarvoor een katern met gegevens over hun pand. De gele daken zijn de twee bekende woonlocaties van Jeroen Bosch. In de sokkel van gelaagd glas is ook het beeld van de boommens van Bosch verwerkt. De plattegrond is geïnspireerd op de kaart van Jacob van Deventer uit 1550 en op de 3D-animaties die de afdeling Erfgoed (BAM) van de gemeente eerder maakte (Ronald Glaudemans). Er komt nog een boekje uit over de maquette die ontworpen is door de Duitse kunstenaar Egbert Broerken en uitgevoerd door de bronsgieterij Schwap in Münster.
Met Carnaval zal het werk wel afgedekt moeten worden want "ze gaan er dan natuurlijk op staan" zoals iemand opmerkte.
Het muziekgezelschap (beeld voor burgemeester Lambooij) dat hier eerst stond is iets verplaatst in de Kerkstraat, het staat nu bij de bank.
- 28/11 Het boekje Stadsmaquette 's-Hertogenbosch, de stad in 1550 in brons werd gepresenteerd in de bovenzaal van de Rabobank aan het kerkpleintje. Wethouder van Olden werd onderweg nog even opgehouden voor een interview.
Hans Heesbeen van de stichting heette iedereen welkom, de voorzitter Cees van Aalst (initiatiefnemer) vertelde over de ontstaansgeschiedenis van de maquette. Er is een maquette in het Noordbrabants Museum maar dat is de situatie van 1796. Bij deze nieuwe maquette staan steeds veel mensen te kijken en te zoeken, men ontdekt dat de Parade er in die tijd niet was (maar er was het Begijnhof met Laurentiuskapel) en dat er nog geen Kerkpleintje was. Het bestuur wilde een tijdsbeeld maken uit de tijd van Bosch, de onthulling kon nog net in het Bosch-jaar. Het is een maquette in 4D: tijd en ruimte zit erin en erbij via de QR-code waardoor je op de website van Erfgoed kunt kijken naar wat er bij past.
Het idee voor het boekje is ontstaan doordat voor het project sponsors gezocht moesten worden. De eigenaren van een aantal panden kregen informatie in een katern over hun pand in ruil voor hun bijdrage. Er komt nog een wetenschappelijke uitgave van die informatie.
Dit boekje gaat over het ontstaan van de maquette maar het staat vol infomatie over de ontwikkelingsgeschiedenis van de stad, met veel kaarten erbij en afbeeldingen en foto's van de vestingwerken.
Ronald Glaudemans (promoveert volgend voorjaar op het onderwerp Middeleeuws beeldhouwwerk van de Sint-Jan) sprak over het zichtbaar maken van het efgoed, niet alleen fysiek zoals het puthuis op de Markt maar ook virtueel zoals digitale reconstructies op website van Erfgoed. Men wil de informatie die men heeft graag delen met het publiek. Dennis Dekker van Erfgoed liet zien hoe de website werkt en hoe je via je smartfoon op de plek waar je staat historische informatie kan krijgen van die plek via de website 's-Hertogenbosch op de kaart.
Wethouder Van Olden (fervent gebruiker van de oude kranten-site Delpher) stelde vast dat de belangstelling die er al is voor onze "roots" door de digitale ontsluiting maximaal toeneemt. Hij nam het eerste exemplaar met veel plezier in ontvangst en onthulde bij de maquette de QR-code.
Het boekje is bij de boekhandel te koop.
info stadsmaquette Erfgoed 's-Hertogenbosch, en ook 's-Hertogenbosch op de kaart.
De maquette is 's avonds verlicht. Was er in de Middeleeuwen ook straatverlichting? Misschien hier en daar een lantaarn.
Bron afdeling Efgoed: >>In 1576 (dus wel iets later dan de maquette) wordt een verordening uitgevaardigd dat er om de tien huizen voortaan een lantaarn moet uithangen. Waarschijnlijk was dat voorheen niet het geval en het is niet duidelijk of men dit is blijven doen. De lantaarns moeten om 7 uur ’s avonds worden uitgehangen.<<
©2016 Gerard Monté