Historische modeshow in het Groot Tuighuis - Erfgoed - kleding in de tijd van Bosch - 27 november 2016 + Bosch-bronnen
Historische modeshow in het Groot Tuighuis - kleding in de tijd van Bosch - 27 november 2016
Historische middag over bronnen over Jeroen Bosch - 11 december 2016
+ 27/11/2016 Een historische middag in het Groot Tuighuis over de kleding uit de tijd van Jeroen Bosch, eind Middeleeuwen. Met demonstraties van kleding maken, spinnen en weven, schoenen maken van leer (oa trippen: leren schoenen met houten onderkant). Modeshow mmv reenactmentgroep Fronti Nulla Fides (website): Heer Ghijsbrecht de 7e van Bronckhorst en zijn vrouwe Elisabeth van Egmond als vertegenwoordiging van de Gelderse hoge adel. Verder pelgrim Aad uit Den Bosch (op weg naar Compostella), dames uit de burgerij (van het gilde De Oude Schuts), Rolf Hage als lid van de gegoede burgerij in kleding van wollen stof met veters en tinkelende vetereinden. En burgeres Ingrid in een met meekrap geverfd overkleed met schort en lange kousen vastgebonden met een bandje. De schort (teken van eerbaarheid) is op de rug gestrikt met één lus, de geestelijkheid had twee lussen.
De modeshow werd gepresenteerd door lady-speaker Annette de Lange (met hedendaagse microfoon) en kruisboogschutter Harry zorgde voor de beveiliging.
+ 11/12/2016 Historische middag over de bronnen over Bosch.
Stadsarchivaris Rolf Hage presenteerde de middag (in hedendaagse kledij). Hij had een artikel uit de krant van de week ervoor bij zich, in de 2 eerste zinnen van het artikel ontdekte hij al 4 onwaarheden/fouten/onzekerheden in de gegegevens over Jeroen Bosch. We weten heel weinig over hem maar er wordt veel verteld en voor waar aangenomen wat nergens op stoelt. Er zijn geen bronnen voor te vinden in de archieven en dan kun je niet zo maar iets beweren.
Professor Jos Koldeweij van het Bosch Resarch and Conservation Project was dan ook voorzicht bij zijn vraagstelling wie Jeroen Bosch eigenlijk was. Misschien de man die ons op een aantal werken zo nadrukkelijk -soms als enige- aankijkt? We weten het niet. Waarom staan er zoveel uiltjes op de schilderijen? We weten het niet. Groot was wel zijn vreugdevolle verbazing toen bij het schoonmaken van een van de schilderijen een tweede uiltje op hetzelfde paneel te voorschijn kwam. Maar het raadsel werd eigenlijk alleen maar groter.
Projectleidster van BoschDoc Loes Scholten wees ook op het weinige dat we van de mens Bosch weten. Is hij geboren in de Vughterstraat zoals sommigen denken? Nee. Grootvader had het huis daar al lang voor de geboorte van Jeroen verkocht. Waar wel, we weten het niet. Het huis op de Markt werd pas jaren na de geboorte gekocht. Is de geboortedatum bekend zoals die wel verteld wordt. Nee die is onbekend. Er zijn geen aanwijzingen of bronnen voor. Heeft Bosch gewerkt vanuit De kleine winst op de Markt? Dat is aannemelijk maar niet bekend. Zijn vader en broers woonden er. Of hij na zijn huwelijk daar is blijven werken of in het huis, schuin aan de overkant, van Aleid van de Meervenne nadat hij haar gehuwd had, we weten het niet.
Dat hij gezworen broeder van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap staat vast, daar zijn bronnen van. Hij komt voor in de rekeningenboeken en er wordt vermeld dat deze "seer vermaerd scilder" gestorven is in 1516 en op 9 augustus begraven is.
Op de vraag of Bosch een paar jaar uit de stad geweest, op tocht naar Frankrijk, Italië of waar dan ook (zoals tegenwoordig door een aantal mensen beweerd wordt), antwoordde ze dat daar werkelijk geen enkel bewijs voor is. Hij komt in die jaren niet voor in de Bossche archiefstukken maar er is nergens te vinden dat hij weg was of waar hij naar toe geweest zou zijn. Maar afwezigheid van archiefstukken zegt alleen dat afwezig zijn en dat is geen bewijs van iets anders.
Van de vier hierboven genoemde kwesties zijn nog tot het einde van de expositie bronnen te zien voor zover die gevonden zijn: originele documenten uit Bosch zijn tijd.
Bekijk allerlei documenten over Jeroen Bosch op BoschDoc.
Zie evt ook Den Bosch in 3D
De expositie De stad van Bosch is nog het hele jaar te zien (t/m 8 januari 2017) in het Groot Tuighuis, Bethaniestraat 4, ’s-Hertogenbosch, gratis entree. Foto's van de presentatie van het boek bij de expositie.
Zie eventueel ook Puntneuzen en kersenpitten tijdens een middeleeuwse maaltijd.
zie ook
Presentatie van De stad van Bosch - boek bij de expositie in het Groot Tuighuis - Erfgoed - 16 december 2016 e.v.
Presentatie nieuwe website afdeling Erfgoed (GrootTuighuis) van de gemeente - 23 november 2016
Opening Archeohotspot Groot Tuighuis Erfgoed - 20 mei 2015
Groot Tuighuis Erfgoed Archeohotspot Poep van vroeger - 24 juni 2015
Zie ook www.archeohotspots.nl.
©2016 Gerard Monté