Opening en ingebruikname laadpleinen elektrische auto's - Haverlij - 22 juni 2017
Opening en ingebruikname laadpleinen elektrische auto's - Haverlij - 22 juni 2017
locatie bs Antonius Abt, aan de Oberon in de Haverlij Engelen
In de Haverlij zijn vier laadpleinen onthuld die bijzonder zijn door hun plug&pay-systeem middels een pasje en door smart-charging. Geen losse laadpalen meer maar groepen palen omdet er steeds meer e-rijders bijkomen. Bij de aanleg is al met uitbreiding rekening gehouden voor wat betreft kabels en andere infrastructuur. Met een app kun je heel snel waar een laadplaats vrij is. Smart charging )slim laden voorkomt piekbelasting als veel auto´s tegelijk opgeladen worden b.v. rond thuiskomst na werktijd.
De samenwerking tussen Enexis, Allego en de gemeente 's-Hertogenbosch werd uitgebreid naar de bewoners en de bestuursraad.
De bijeenkomst in de basisschool werd geopend door de directeur Peter Sonnenberg die het woord gaf aan Marc Pluijgers van de gemeente. Hij heette iedereen welkom, ook de vier leerlingen die later vragen mochten stellen en die geïnterviewd werden, net als het lid van de bestuursraad Engelen-Bokhoven, Ingrid Claessens.
Voor het podium -waarop nog een tijdmachine uit het schooltoneelstuk- ondervroeg hij Anja van Niessen van Allegro (die een groot comliment aan de gemeente gaf voor het streven naar energietransitie), Henk Visser van Empuls/Enexis, en wethouder Jan Hoskam. De gemeentes zijn aandeelhouder bij Enexis. Hij vond het een logisch besluit om de laadpleinen te installeren omdat we van de fossiele brandstof over zullen moeten stappen op iets anders.
De wethouder reed met Anja van Niessen mee in haar elektrische wagen naar het in gebruik te nemen laadplein. Daar onthulde hij de nieuwe paal en sloot de auto aan die meteen opgeladen werd. Allard Sellmeijer van Allegro legde een en ander uit over de werking. De leerlingen Annika, Marit, Myrthe en Sara mochten daarna een andere auto gaan opladen en dat was zo gepiept, ook al was het 32 graden buiten.
Auke Hoekstra* van de Tu/e hield daarna binnen een lezing over het nut van het overstappen naar elektrisch rijden. De actieradius wordt steeds groter en de uitstoot is nihil. De kosten voor aanschaf en onderhoud zijn op de lange duur ook lager. Het opruimen van afgedankte auto's en de accu's kost nog wel wat. Overstappen op waterstof levert minder uitstootbesparing op tov fossiele brandstoffen. En elektriciteit is gemakkelijk uit zonlicht te verkrijgen. Er komt snelladen en inductief laden zonder kabel [zoals de bus bij het transferium De Vliert die via het dak opgeladen wordt].
Na de lezing was er nog gelegenheid tot vragen stellen. Laadpalen worden op verzoek gratis geplaatst, de stroom kost zo'n 34 eurocent per Kwh. Eigenaren met zonnepanelen zijn natuurlijk goedkoper uit.
Het parkeren kan een probleem zijn als er niet wordt gehandhaafd. Auke Hoekstra had drie keer een niet-elektrische auto op een laadplaats gezien, alle drie keer met een briefje onder de ruitenwisser. Als auto's volgeladen zijn moeten ze weg van de plaats, soms een probleem. Maar als prikkel zou kunnen worden ingevoerd dat aangesloten auto´s als ze vol zijn moeten blijven betalen, niet/aangesloten auto´s worden beboet. ´s Nachts zou via smart-charging opladen goedkoper kunnen zijn waardoor de laadplaats overdag vrij is voor passanten. En bij laadpleinen is de kans groter dat er een plek beschikbaar is.
©2017 Gerard Monté
* Auke Hoektra schreef 3 boeken over elektrisch rijden waarvan er 2 gratis te downloaden zijn.