CDA-avond over De Bossche binnenstad in balans - Bibliotheek centrum - 21 september 2017
CDA-avond over De Bossche binnenstad in balans - Bibliotheek centrum - 21 september 2017
De avond over De Bossche binnenstad in balans werd georganiseerd door de cda-afdeling van Den Bosch.
Inleider was fractievoorzitter Ben Wagemakers die meldde dat de laatste Binnenstadsvisie van 2002 ("van net na de oorlog") is. Er is een vernieuwing van nodig. Dat advies is door B&W overgenomen. Deze avond was om daar eens over te praten.
De sprekers waren
- Dr. David Evers over het onderwerp Een veerkrachtige binnenstad.
Evers is universitair docent planologie aan de Universiteit van Amsterdam en senior onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving (overheid)
- Meer beleving in de binnenstad was het onderwerp van Peter ter Hark MRICS.
Hij is docent vastgoedeconomie van de Fontys Hogeschool, en vennoot van Retail Prospect
-Dr. Han Olden over Raken binnensteden oververhit?
Hij is coördinator onderzoek Expertisecentrum stedelijke dynamiek en duurzaamheid, Universiteit van Utrecht
Na de pauze was er discussie met de inleiders en het aanwezige publiek.
Uitgenodigd waren, om na de pauze als eerste te reageren:
- Mr. dr. Peter Claessen, voorzitter Ondernemersvereniging Hartje ’s-H.,
- Ir. Henk Schuurs, voorzitter van de Bewonersvereniging Leefbare Binnenstad,
- Bernard Kuenen, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland afdeling ’s-H.,
- Drs.Viktorien van Hulst, bestuurslid Directeuren Overleg Culturele Instellingen ’s-H., directeur Theaterfestival Boulevard
De sprekers lieten een hoeveelheid aan grafieken zien maar gaven ook een aantal heldere samenvattingen en conclusies.
- David Evers, oorspronkelijk uit Amerika, merkte op dat de binnensteden hier veel anders zijn dan in zijn geboorteland en b.v. België. Er zijn weinig winkelcentra buiten de stad. Hij had een aantal steden onderzocht en kwam op basis van die 53 steden tot een eigen definitie van het begrip binnenstad en een aantal meetpunten (benchmarks), gepubliceerd in de beleidsstudie De veerkrachtige binnenstad. En hij inderscheidde 4, elkaar deels overlappende, belangengroepen:
bewoners, bezoekers, bedrijven, beleggers, elk met hun eigen kernmerken.
Over de leegstand merkte hij op dat Den Bosch het nog niet zo slecht doet met 6 procent in vergelijking met b.v. Oss met 16 procent. Je moet je afvragen waardoor die leegstand komt en hoe de overheid kan ingrijpen als dat zou moeten. Den Bosch valt in de categorie Solide en zelfvoorzienend.
Hij introduceerde het begrip runshoppen (boodschappen doen) tegenover funshoppen (winkelen).
- Peter ter Hark constateerde ook dat de leegstand in Den Bosch meevalt tov van bv Tilburg (9%). Jongeren kopen tegenwoordig heel anders (internet) dan ouderen die graag in de fysieke winkels geholpen worden.
De binnensteden worden volgens hem gegijzeld door winkelvastgoedbeleggers. Hij gaf een aantal van-naar thema's om tot verandering te komen. Het huurrecht staat permanente tijdelijkheid in de weg. Als dat zou veranderen zouden er mee pop-ups kunnen komen, bv in een straat 5 kleine winkeltjes voor snelle wisseling vrijhouden. Het winkelend publiek weet dan dat hier steeds iets anders kan zitten.
Den Bosch is een beetje een oude-mensen-stad aan het worden, zie oa aan de horeca. Vergroening in de binnenstad voorkomt uitgestorven straten. Meer activiteiten geven meer levendigheid. Nadelen zijn oa minder opbrengst en conflicten tussen bewoners en gebruikers.
Een bewoonster reageerde over verkeersveiligheid in het centrum waar ondanks vele verzoeken nog niets aan gedaan is.
- Han Olden (geen familie "van") vroeg zich af on de binnensteden oververhit raken. Hij vroeg aan de zaal wie vanuit horeca, winkels, bedrijven of als bewoner kwam. De laatste groep bleek in de meerderheid (n het centrum wonen 12000 mensen). Hij polste de zaal verder over een aantal kwesties. Vooral het verkeer is blijkbaar een probleem. Peter Claessen merkte op dat er veel belangengroepen zijn en dat het daardoor niet altijd rustig is. Een bewoner merkte op dat de bewoners vaak vergeten worden, vanavond ook weer. Cees van Aalst merkte op dat er indertijd in de stad leegloop was en dat daar via een Structuurvisie iets aan gedaan zou worden, oa door de toenmalige wethouder Wagemakers, "vader van".
Na de pauze wees Viktorien van Hulst op het pas verschenen rapport over het Jeroen Bosch-jaar dat een positieve financiële balans liet zien, maar ook dat de Bosschenaar trots op zijn stad kan zijn. Ze miste in het van-naar lijst authenticiteit, uniciteit.
Henk Schuurs van Blb waar een grote elektronicazaak tegen de binnenstad is gebouwd waardoor het publiek in het centrum blijft om te winkelen, itt Den Bosch. In Amsterdam, of eigenlijk Abcoude is het ziekenhuis ver buiten de stad gebouwd. Hij riep op om op een site van de wijkraden voor een petitie te stemmen.
Bernard Kuenen, en een collega, reageerd op de overlast die het horeca(-bezoek) genereert maar in gesprek met belanghebbenden wordt er veel opgelost. De kernwaarden van Den Bosch moeten wel behouden blijven, Andere doelgroepen zoals jongeren moeten meer aangesproken worden. Zijn collega merkte op dat de Jongerenambassadeurs (website) ooit voor een gesprek waren uitgenodigd maar ze waren niet op komen dagen. Hoe kunnen we dat verbeteren.
Peter Claessen wil dat er een binnenstadsvisie geschreven wordt om het centrum de huiskamer van de stad te laten zijn voor de 350.000 bezoekers. Spontaan meldden Viktorien van Hulst en Henk Schuurs zich om mee te schrijven.
En toen meldden zich enkele van de aanwezige jongeren, een studente bestuurskunde (Avans) en een student grafisch vormgeving van de kunstakademie. Zij vonden Den Bosch geen studentenstad en winkels buiten het centrum zijn vaak te ver weg. Dat doen ze dan wel elders.
Een van de conclusies van de avond was dat Den Bosch het nog niet zo slecht doet maar we moeten er wel aan blijven werken, anders worden we ingehaald door andere steden vwb aantrekkelijkheid voor bezoekers.
zie ook de cda-avond over de Tweedeling in de maatschappij, jan. 2017
zie evt ook de avond georganiseerd door de Jongerenambassadeurs in 2015
©2017 Gerard Monté