Presentatie De Krakenvorst van Johan Klein Haneveld - deel 2 Kartaalmon - Mariapaviljoen - 22 november 2017
Presentatie De Krakenvorst van Johan Klein Haneveld - deel 2 Kartaalmon - Mariapaviljoen - 22 november 2017
interview met de auteur Johan Klein Haneveld en de uitgever Theo Barkel.
Johan Klein Haneveld schreef eerder deel 1 van de Krakenvorst: Karuga. Nu verscheen deel 2 Kartaalmon. De titel verwijst naar het land dat gesticht is door koning Kart. Een land met die titel verzon de auteur al op de basisschool.
Hij schreef een aantal non-fictie boeken en enkele SF-romans. Hij was al in 2001 aan de eerste hoofdstukken van deel 1 begonnen maar ontslag en persoonlijke omstandigheden blokkeerden het schrijven. Toen hij eenmaal besloot veel meer tijd aan het schrijven te wijden ging het hem zelf ook beter, schrijven is voor hem een noodzaak.
In de Fantasy-sfeer wordt al genoeg over draken geschreven -in ongeveer de helft van de boeken- en omdat de wereld onder water hem altijd interesseerde wilde hij over een kraker schrijven (de grote kraker is een reuze-inktvis). Hij schrijft graag over dit soort mythische wezens omdat het gaat over een duistere, maar positieve oermacht.
Over het verschil met een sprookje merkte hij op dat Fantasy niet de liefelijke elfjes heeft en af en toe best stevig kan zijn. Maar het wel een positieve inslag, hij schrijft een geloofwaardig verhaal waarvan hij hoopt dat de lezer na het lezer met andere ogen naar de wereld kijkt. Hij schrijft een spannend verhaal over de natuur, en over de zwakkere medemens waarvoor de lezer hopelijk meer compassie krijgt.
Her verhaal gaat wel over oorlog maar dat moet de lezer thuis niet na willen doen. Hij is tegen oorlog.
Tolkien is voor hem een voorbeeld als Fantasy-schrijver, hij bewondert hem als schepper van werelden.
Hij droeg bij zijn boek passende kleding die hij ook draagt als hij naar Fantasy-bijeenkomsten gaat en, net als zijn uitgever, doet hij dat om praktische redenen ook al in trein en bus, dat roept meestal leuke reacties op. Ook bij lezers en fans die hem herkennen van zijn boeken.
Zijn volgende boek zal weer een SF-boek zijn - Conquistador. De schrijver (van oa Ik Robot) Isaac Asimov is ook een voorbeeld voor hem.
Onze tijd vindt hij niet zo interessant, hij was liever in een andere tijd geboren. Je mag hem een Romaticus noemen in de betekenis van de Romantiek. Ook in die literatuurstroming was er een verlangen naar natuur en schoonheid.
´s Middags waren er ontmoetingen met de pers.
De presentatie was 's avonds in het Mariapaviloen. Maarten de Bruin, illustrator, was ook aanwezig.
Overdag waren er ook foto's gemaakt in de binnenstad op historische of toepasselijke plaatsen. De foto bij de fresco in de Jeroen Bosch-tuin is gemaakt door Olav Wessel.
info uitgeverijmacc
©2017 Gerard Monté