Waterschap Aa & Maas - Start project betere waterkwaliteit in de landbouw door online meten - Westerbeek - 3 oktober 2018
inhoudsopgave:
+ 15/11 problemen door langdurige droogte in het hele stroomgebied
+ 18/2/2019 start verkiezingen waterschapsbestuur Aa & Maas + 25/3 definitieve uitslag
+ 28/3/2019 installatie nieuw bestuur
+ 1/4/2019 geen beregeningsverbod grondwater - opheffing beregeningsverbod oppervlaktewater
+ 5/4/2019 Keent aan de Maas
+ 9/4/2019 Inloopavond stankoverlast rioolwaterzuivering Den Bosch + film van Aa&Maas + 8/10 2e Inloopavond
+ 6/10/2019 Open dag rioolwaterzuivering Oijen (aan de Maas bij Oss)
+ 26/4/2021 Online informatieavond over zonneweides bij en renovatie van rioolwaterzuivering Oijen
+ 16/3/2023 Voorlopige uitslag verkiezingen waterschapsbestuur Aa & Maas
+ 29/3/2023 Installatie nieuw algemeen bestuur van Aa & Maas ----> onderaan
mobieltje? toestel kantelen om
de navigatieknoppen rechtsonder de foto's te zien
.
In Westerbeek begon op 3 oktober het project voor het online meten van de waterkwaliteit in landbouwgebieden. Sensoren in het sloten meten o.a. de hoeveelheid nitraat en ammonium, die in kunstmest voorkomen. Overmatig gebruik daarvan wordt gesignaleerd en binnen een paar minuten aan het waterschap doorgegeven. Via regenwater en grondwater komen die stoffen in sloten terecht en uiteindelijk in het drinkwater. De zuivering daarvan wordt steeds moeilijker.
Normaal gesproken wordt over een langere termijn gemeten en overlegd met de landbouwers om te kijken of het gebruik van kunstmest zodanig verminderd kan worden dat de productiviteit van het bedrijf er niet onder lijdt.
Bij calamiteiten (b.v. een gesprongen persleiding) kan snel ingegrepen worden door bepaalde sloten af te sluiten.
Westerbeek zelf is een klein gehucht, tussen Gemert en Venray, maar het ommeland is groot met bedrijven en woningen die honderden meters uit elkaar staan. Er worden bieten geoogst, geëxperimenteerd met mais, hier en daar is vuil neergegooid, er wordt glasvezelkabel aangelegd. In het dorpje zelf is een gedenkteken voor de bemanning van een bommenwerper die er in de oorlog is neergestort.
De bezoekers, o.a. medewerkers van de tech-bedrijven die meedoen aan het project, werden ontvangen door de dijkgraaf van Aa & Maas, Lambert Verheijen, op het melkveebedrijfbedrijf van Jos Verstraten. Die vertelde over het belang dat het project voor de boeren kan hebben. Peter van Dijk, lid van het dagelijks bestuur van het waterschap, sprak over de kwaliteit van het grondwater en wat dat voor de bewoners van het hele gebied betekent.
Projectleider Carlo Rutjes vertelde over de samenwerking bij deze pilot tussen de boeren, de universiteit van Wageningen en een aantal technische bedrijven op het gebied van waterkwaliteit en de meettechniek daarvoor.
De sensoren die gebruikt gaan worden zijn nieuw en van hoge kwaliteit, ze kunnen verschillende stoffen waarnemen, itt de oude sensoren die 1 stof konden meten. Bovendien kunnen ze continue waarnemingen doen waarvan de resultaten meteen online doorgegeven worden. Die gegevens worden bij het waterschap geanalyseerd. Het proefproject duurt een paar jaar.
De bedoeling is dat er op den duur een heel netwerk komt, nu wordt gestart met 50 sensoren.
Verderop in het land bij een sloot waarin een redelijke stroming stond was de dijkgraaf de aangewezen vrijwilliger om een emmer met water waaraan een schepje kunstmest was toegevoegd in het water te gooien [Het zal overigens wel kunst-kunstmest geweest zijn]. Aan de andere kant van de weg was het spul al niet meer met het oog waar te nemen, alleen plantenresten van het opschonen van de sloten. Maar na een minuut of 10 gaf de proefopstelling in de auto een piek op het scherm. Een eerdere piek kwam van het uitproberen van de opstelling.
Een medewerker van aquon liet ondertussen zien hoe het meten tot nu toe gaat met een aluminium emmer, geen plastic want daar zitten oa chloorstoffen in die dan weer in het water komen. Het opgehaalde water wordt over een sensor gegoten die dan 1 stof meet, daarna over een andere sensor.
Het doorzicht van het water werd gemeten door een open schijf te laten zaken waaraan een touw zat. Toen de schijf niet meer zichtbaar was werden de knopen op het touw geteld.
Met dit digitale netwerk van sensoren kan de waterkwaliteit veel beter en sneller in de gaten gehouden worden zodat ook het watertappunt op het pleintje in Westerbeek zuiver water kan blijven geven.
+ 15/11 problemen door langdurige droogte
Op een bijeenkomst rest. Keizersberg in Elsendorp vertelde dijkgraaf Lambert Verheijen over de problemen die zijn ontstaan met de waterstanden door de langdurige droogte in de afgelopen zomer. Het water staat veel lager dan normaal en er is een groot tekort. Alle 2000 stuwen in het gebied van het waterschap staan maximaal hoog, ook de grote stuw bij Den Bosch, sluis Crèvecoeur.
Bij plotselinge flinke regenval bestaat nu het risico dat agrarisch land onder water komt te staan, want de meeste stuwen moeten met de hand bijgesteld worden en de grond is nu zo droog dat het water er niet in kan zakken. Maar die regenval is de komende tijd niet te verwachten. Na de droge zomer is er in september en oktober de helft minder neerslag dan normaal gevallen. En tussen 1 november en 1 april valt er gemiddeld zo'n 310 mm regen, tot nu toe pas 18 mm. Zo kan er geen grondwatervoorraad opgebouwd worden en zal er mogelijk (nu al 50% kans) een beregeningsverbod komen per 1 april.
Deze problematiek is ook landelijk besproken omdat de verzilting van de grond voor problemen in de landbouw zorgt, ook in België en Duitsland.
Tot zo'n 60% van de waterlopen staat droog liet Jos Kruit van het waterschap zien. Noord-Oost Brabant krijgt water uit de Maas bij Oss en Beers maar ook in de Maas is niet genoeg water. Bij Maastricht moet het water met België gedeeld worden want het water wordt via het Albertkanaal naar Antwerpen geleid waar er drinkwater uit gemaakt wordt.
Er is een neerslagtekort, van september tot nu (half november) valt er normaal 205 mm, minder dan de helft, b.v. in Den Bosch 101,7 maar in Asten 77,3 mm. Het kan erger want in het gebied van waterschap De Dommel staat tot 90% van de sloten en beken droog.
In een grafiek van meetpunt Volkel liet hij zien dat 1976 een recordjaar was wat droogte betreft, maar nu zitten we er niet ver vanaf. Hij liet ook een grafiek zien met verschillende scenario's voor wat de mogelijke neerslag betreft. Bij 180 mm is er sprake van droogte, de actuele lijn (zwarte stippellijn) zit onderin de grafiek en het is niet te verwachten dat dat de komende tijd anders wordt. Dat betekent dus een grondwaterontrekkingsverbod en een beregeningsverbod.
De dijkgraaf sprak over de inlaat van water uit de Maas, er zijn met België afspraken over zoveel kubieke meter per seconde, nu spreekt men over liters, zo weinig is er. Bovendien is er een risico wat de waterkwaliteit betreft want nog niet zo lang geleden (2007) is de eerste rioolwaterzuiveringsinstallatie in Luik geopend en zo'n installatie moet wel goed onderhouden worden. Als de kwaliteit niet goed is kun je geen water inlaten met bv blauwalg (al in 2018!) of andere verontreiniging want als die eenmaal in de grond zit krijg je die er niet gauw meer uit.
[Het transport over de Maas van bv bouwmateriaal heeft ook onder de droogte te lijden.]
Met de huidige inlaat komt het water via de sloten en beken slechts tot Boekel! De weinige regen die nu gevallen is kan niet wegzakken in de gortdroge grond en dat leidt tot vernatting van de oppervlakte. De dijkgraaf riep iedere ingezetene (bewoners van het gebied, boeren, stads- en buitengebiedbewoners) om op te letten op veranderingen op watergebied en problemen bij het waterschap te melden. Het waterschap heeft de steun van iedereen nodig om het water in ons gebied vast te houden.
Waterschapbestuurslid Ernest de Groot vermeldde als voorbeeld het uitrijden van mest in het voorjaar op vernatte landerijen en wat dat doet met de grondwatervoorraad in 2019.
Na de toelichtingen werd er gekeken bij enkele plekken in het gebied bij Elsendorp, oa bij het Peel- of Defensiekanaal.
Dat was van voor WOII een onderdeel van de Peel-Raamstelling, gegraven als een soort anti-tankgracht, met een groot leeg schootsveld. Nu wordt dit kanaal gebruitk voor de inlaat van water, maar er moet gekozen worden, de stuwen staan omhoog zodat er een sloot water krijgt, de rest van het kanaal en sloten staan bijna droog. Bij Regina Hoeve aan de andere kant, het einde van de sloot dezelfde situatie, ook daar 1 sloot met water - wel 30 cm lager dan normaal, de andere staat droog.
Het is overigens een prachtig gebied om te wandelen en te fietsen, mooi stil, af en toe een vliegtuig van Volkel. Je ziet er veel kleine bunkers staan. En een verzoek om Amerikaanse varkenspest te voorkomen door etenswaren in de afvalbakken te deponeren, maar dat was zo te zien nog niet door iedereen gelezen ...
[Wie denkt dat het probleem meevalt zal merken in de winkel dat een aantal landbouwproducten nog maar moeilijk of tegen hogere prijzen te verkrijgen zijn. In frietszaken is de frites veel kleiner en een stuk duurder geworden.]
zie ook Minc-café van 17/12
zie evt ook HoWaBo - Hoogwater langs de Maas
zie evt ook Heusden - praktijkproef bioraffinage - Waterplanten worden duurzame (grond-)stoffen - 26 oktober 2016
info waterschap Aa&Maas.
©2018 Gerard Monté
-----
+ 18/2/2019 start verkiezingen waterschapsbestuur Aa & Maas 2019
Vier jaar terug was de campagne onderwerp van gesprek door het grote spandoek op het gebouw van Aa & Maas in Den Bosch langs de snelweg met als thema Geen gezeik, ga stemmen!
Dit jaar is de verkiezingsleus: Hallo watergenieters, we mogen weer stemmen!
En ook: Hallo droogzitters, we mogen weer stemmen! en soortgelijke kreten.
Op 20 maart dit jaar, tegelijk met de landelijke verkiezingen.
De dijkgraaf hield een korte toespraak bij de ingebruikneming van het spandoek, drukte daarvoor op de rode knop en was daarbij zo snel -of de techniek te vroeg- waardoor de aanwezige fotografen (bijna) de confetti misten. Een van hen vroeg de dijkgraaf en de lijsttrekkers voor de vorm nog een keer op de knop te drukken. En dat deden ze.
+ 21/3 foto's van de bijeenkomst met de voorlopige uitslag
Aanwezig waren de dijkgraaf, medewerkers van het verkiezingsbureau, en lijsttrekkers en vertegenwoordigers van de partijen.
De definitieve uitslag wordt maandag 25 maart verwacht, op het moment van de bijeenkomst hadden Helmond en 2 stembureaus in Oss de telling nog niet doorgegeven. De verdeling van de 3 restzetels is mede daarvan afhankelijk.
Het opkomstpercentage voor waterschap Aa en Maas is 49,2% Bij de verkiezingen in 2015 was dit 41,1 procent. In 2015 was het CDA de grootste partij, gevolgd door Water Natuurlijk.
+ 25/3 De definieve uitslag na verdeling van de 3 restzetels:
Partij |
Aantal zetels |
Aantal stemmen |
Water Natuurlijk |
7 zetels |
85.123 stemmen |
CDA |
5 zetels |
62.561 stemmen |
VVD |
4 zetels |
48.163 stemmen |
PvdA |
3 zetels |
33.341 stemmen |
50PLUS |
2 zetels |
30.084 stemmen |
AWP niet politiek wel deskundig |
1 zetel |
21.933 stemmen |
Ouderen Appèl - Hart voor Water |
1 zetel |
11.805 stemmen |
Ruim 303.000 kiezers hebben hun stem uitgebracht.
Het algemeen bestuur bestaat uit de dijkgraaf en 30 leden. Zeven leden, de ‘geborgde zetels’, staan vast. Het gaat om drie leden namens bedrijven, drie leden namens agrariërs en overig ongebouwd terrein en één lid namens natuurterreinen. De overige 23 leden zijn gekozen tijdens de verkiezingen.
Het oude algemeen bestuur treedt op woensdagmiddag 27 maart af. Op donderdagmiddag 28 maart volgt de installatie van het nieuwe algemeen bestuur. In het bestuur kunnen ook gemeenteraadsleden zitten maar eigenlijk geen leden van Provinciale Staten omdat hun werkterreinen elkaar overlappen.
De waterschappen zijn de oudste democratische instellingen in Nederland, al vanaf de middeleeuwen. De inwoners van een gebied (vroeger de ingelanden geheten) bepalen nog altijd wie het waterbeheer mogen doen in hun gebied en hoe, en wat het mag kosten.
©2019 Gerard Monté
-----
+ 28/3 installatie nieuw algemeen bestuur waterschap Aa & Maas
Het nieuwe algemeen bestuur werd geïnstalleerd door dijkgraaf Lambert Verheijen door de leden de eed of de belofte af te nemen.
Hij gaf de leden een overzicht van de voorliggende stukken waarmee ze de komende tijd aan het werk moeten. De nieuwe leden krijgen ook nog introductiebijeeenkomsten.
Enkele leden hebben ook zitting in de gemeenteraad van 's-Hertogenbosch: Paul van der Krabben, Adriana Hernández, Judith Hendrickx.
De dijkgraaf vertelde dat de samenwerking tussen de Provinciale Staten, de gemeenteraden in het werkgebied en het waterschap tegenwoordig steeds nauwer wordt.
Nu moet de nieuwe coalitie gevormd worden voor het dagelijks bestuur, daarvoor is Jan Kerkhof voorgedragen als informateur door Water Natuurlijk (de grootste partij met 7 zetels) en dat voorstel is door alle partijen unaniem gesteund. Jan Kerkhof was ook in 2008 en 2015 informateur. Uiteindelijk moet er een bestuursakkoord komen aan de hand waarvan het beleid gevoerd wordt.
©2019 Gerard Monté
-----
+ 1/4 Geen beregeningsverbod grondwater - opheffing beregeningsverbod oppervlaktewater
Er komt geen verbod voor beregening met grondwater, althans voor (agrarische) bedrijven met een bedrijfswaterwaterplan over waterbesparende en waterconserverende maatregelen.
En het beregeningsverbod met oppervlaktewater wordt opgeheven.
Dat vertelden de dijkgraaf van Aa&Maas, Lambert Verheijen, en medewerkers Peter van Dijk en Jos Kruit op een bijeenkomst op het hoofdkantoor van het waterschap. Vanaf 2015 gelden er regels van het ministerie en met ZLTO zijn er afspraken gemaakt.
Jaarlijks wordt er op 1 april getoetst en beslist over deze verboden. Het waterschap heeft na de droge zomer van 2018 zoveel mogelijk geprobeerd water binnen het gebied te houden, oa door de stuwen (2000 waarvan 1800 handmatig) zo hoog mogelijk te zetten (zelfs tot 80 cm boven de standaardhoogte) en dat bij de regen begin zo te houden. Daardoor is een situatie ontstaan waarbij er maar net genoeg water is in sloten en kanalen. De grondwaterstand is nog niet terug op het gewenste peil (zie boven). In Someren b.v. is de stand nog 50 cm te laag.
Tegen april beginnen de boeren altijd te bellen of de stuwen lager kunnen en alleen als er echte problemen dreigen wordt er in overleg naar oplossingen gekeken. Gelukkig houden de meeste boeren zich aan de regels en afspraken en zijn ze coöperatief en creatief bij het water vasthouden en mest uitrijden.
Naast het vasthouden van de gevallen regen wordt er bij Maastricht ook water uit de Maas ingelaten, Nederland mag 50% gebruiken, België heeft water nodig voor het kanaal naar Antwerpen, oa voor drinkwater. Deze zgn. debieten zijn vastgelegd in een waterovereenkomst in 2015.
De hoger gelegen gebieden is Zuid-Oost Brabant hebben nog wel enkele problemen. Deurne ligt b.v. 26 meter hoger dan Den Bosch en het water loopt via de Aa naar de delta aan de Maas. Via enkele kanalen wordt er wel water aangevoerd, Zuid-Willemsvaart, de Noordervaart en het Deurnes kanaal. En er zijn nog enkele andere kleine gebieden water een watertekort is. Meer dan 50% van de peilbuizen kleurt dan rood op de kaart en dan mag er niet beregend worden gedurende 2 maanden vanaf 1 april. In juni en juli niet tussen 11 en 17 uur, het warmste deel van de dag. Dit geldt voor de graslanden.
Het gebied De Blauwe Poort in Laarbeek (12 ha) geldt als opslagplaats bij hoog water, dat is de enige berging om water te behouden voor droge periodes in een gebied van 100.000 ha. In Liessel is een kleine zandwinningsplas waar de afgelopen jaren water gespaard is. Maar het weer wordt steeds grilliger dus er zouden meer opslagplaatsen moeten komen, maar je kunt niet zomaar in b.v. het Bossche Broek of de Gement water zetten.
Zie ook het artikel in de Volkskrant van 5 april over het opslaan van hemelwater tbv tijden van droogte.
©2019 Gerard Monté
-----
+ 5/4 Keent
Op de laatste foto van de vorige serie is een opvallende vorm te zien langs de -gekanaliseerde- Maas.
Het lijkt de vorm van een burcht maar het is een dijk op een ham die gevormd werd door de meanderende Maas.
De dijk loopt rond het gehucht Keent waar oa in een boerderij van Brabants Landschap de stichting Taurus en een infopunt gevestigd zijn. Bij Keent lopen een aantal van de runderen -wel lief maar houd afstand- van Taurus die zorgen voor de begrazing van het gebied. Het waterschap 'least' deze grote grazers van de stichting zoals de dijkgraaf bij het infopunt vertelde.
Je kunt er ook vlees van de runderen kopen/bestellen.
Bij Overlangel ga je over de vroegere Maas-arm via de brug D'n Overloop het gebied Keent in dat vroeger bij Ravenstein hoorde maar door annexatie nu onder de gemeente Oss valt. Vroeger was er geen brug maar toen reed je omlaag naar de bodem van de drooggelegde Maas die gedeeltelijk opgehoogd was met zand uit het gekanaliseerde gedeelte. Nu is die arm weer uitgegraven en stroomt het water weer, je kunt erop surfen maar het is vooral een nieuw natuurgebied met allerlei soorten vissen (snoek) en (water-)vogels.
De dijkgraaf Lambert Verheijen liet een oude luchtfoto zien van de Maas vanaf Ravenstein richting Megen/Lith waarop de werkzaamheden aan de kanalisatie van de Maas te zien zijn. Die rechttrekking van de Maas (bedacht door Ir. Lely in de jaren '20 en uitgevoerd in de jaren '30) was in 1938 gereed. De bedoeling was een betere doorstroming van de Maas om overstromingen te voorkomen en de Beerse Overlaat overbodig te maken. Het vollopen van de polders tot aan Den Bosch was dan verleden tijd.
Keent met dijkring 36a -al uit de 13e-14e eeuw- kwam toen in Brabant te liggen. (Alem werd juist Gelders gebied).
De kribben in de oude Maas zorgden ook voor versnelling van de stroming en die waren nu niet meer nodig, de bakenbomen op de uiteinden daarvan ook niet meer maar die zorgen wel voor een typisch rivierlandschap. Ze zijn oud, vallen om en moeten eigenlijk vervangen worden maar Rijkswaterstaat bekostigt ze niet meer. Omdat ze als cultureel erfgoed beschouwd worden wil bv de gemeente Oss ze zelf gaan vervangen.
... airstrip WOII
info Taurus - wildrundvlees
©2019 Gerard Monté
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
+ 9/4 Inloopavond stankoverlast rioolwaterzuivering Treurenburg Den Bosch.
Uitleg over de oorzaak van de stankoverlast die er nog is na de renovatie van de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
De oorzaak is bekend, een van de nieuwe filters werkt niet goed en zal worden vervangen.
+ film van Aa&Maas
+ 8/10 2e Inloopavond stankoverlast rioolwaterzuivering Treurenburg Den Bosch.
De stankoverlast in oa De Maaspoort houdt aan. Het in het voorjaar vervangen filter werkt wel goed maar op een andere plaats/plaatsen in alle installaties is nog een probleem waarvan de oorzaak nog niet gevonden is. Men blijft eraan werken. In de zomer leek het probleem voorbij maar de overlast, vooral bij westenwind, doet zich nog steeds voor.
nieuwsbrief oktober - speciale Aa&Maas-pagina over stankoverlast
©2019 Gerard Monté
----
+ 6/10 open dag rioolwaterzuivering Oijen (aan de Maas bij Oss)
Foto's van de installaties op het terrein. Ondanks de veelvuldige regen was de dag enorm goed bezocht.
Je kreeg op deze dag informatie over de werkzaamheden van district Hertogswetering, dijkverbetering traject Ravenstein – Lith, klimaatverandering en weersextremen.
Het was zondag, het water werd op diverse plaatsen zoals elke dag gecontroleerd. Veel bassins zijn in verband met stankoverlast afgedekt maar je kreeg toch een goed overzicht op het grote terrein van hoeveel er moet gebeuren voor het afvalwater schoon de Maas in geloosd kan worden. Bij een van de eerste bassins kon je de zeep van was en afwas ruiken.
vergelijk rioolwaterzuivering Treurenburg Den Bosch hierboven
©2019 Gerard Monté
-----
+ 26/4/2021 Online informatieavond over zonneweides bij en renovatie van de rioolwaterzuivering in Oijen
olv Colette van den Elshout, omgevingsmanager zonneweides voor Aa&Maas.
De onderwerpen waren: de zonneweides (zonnepanelen), de renovatie van rioolwaterzuivering Oijen, en het project van de dijkversterking: de Meanderende Maas.
Bij de aanleg van de zonneweides worden ook fruitbomen geplaatst omdat de dassen van de nabijgelegen actieve dassenburcht graag het valfruit komen halen.De panelen komen vlak te liggen tot een max. hoogte van 1,5 meter zodat ze voor passanten niet te zien zijn achter de haag die er omheen komt.
Er volgde een korte presentatie over de werking van de rioolwaterzuivering. Er komt een nieuwe influent, dat is waar het rioolwater binnenkomt (de letter T in het gele deel op de plattegrond). Bedoeling is ook vermindering van de geurhinder oa door aanpassing van het gebouw waarin de vrachtwagens lossen en door het plaatsen van actieve koolfilters. Onder andere medicijnresten gaan nog meer verwijderd worden. Het slib dat in Oijen overblijft gaat naar Den Bosch waar biogas geproduceerd wordt.
Er moeten nog een aantal vergunningen aangevraagd worden die evt nog aangepast worden aan de nieuwe omgevingswet als die ingevoerd wordt.
De dijken aan de Brabantse kant moeten over een gedeelte (Ravenstein-Lith) versterkt worden door een dijk tegen de oude dijk aan, op sommige plaatsen tot 80 cm hoger. Er gaat veel overlegd worden met de bewoners voor de vergunningen aangevraagd kunnen worden.
info De meanderende Maas met informatieve animatiefilm. Zie ook YT voor filmopnamen vanuit de lucht.
info aa&maas
© 2021 Gerard Monté
-----
+ 16/3/2023 Voorlopige verkiezingsuitslag waterschapsbestuur Aa & Maas
Dijkgraaf Mario Jacobs maakte de voorlopige verkiezingsuitslag op lijstniveau bekend. Op dat moment waren de stemmen van twee bureaus in Oss nog niet geteld. Vooral in de dorpen en regio's wonnen de nieuwkomers, BBB en de Partij voor de dieren, enorm. In Den Bosch en andere steden minder. In Den Bosch was de opkomst hoger dan de vorige keren, in Helmond en Oss lager.
Omdat het werkgebied van Aa en Maas anders loopt dan de gemeentegrenzen zijn er weinig stemgerechtigden in sommige plaatsen. Zo waren er in Vught 37 geldige stemmen uitgebracht bij een opkomst van 94,9%.
Water Natuurlijk (een samenwerking tussen D66 en GroenLinks) blijft de grootste partij met 8 zetels.
Op 23 maart wordt de definitieve uitslag bekend en op 27 maart wordt het nieuwe bestuur geïnstalleerd.
De Partij voor de dieren poseerde even (niet met bitterballen maar met bietenballen), net als BBB.
info aa&maas
© 2023 Gerard Monté
zie ook de voorlopige uitslag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten:
+ 15/3/2023 Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen 2023
+ foto-impressie van de uitslagenavond op het Provinciehuis
-----
+ 29/3/2023 Installatie nieuw algemeen bestuur van waterschap Aa & Maas
De definitieve uitslag was gelijk aan de voorlopige (zie hierboven). Bij de installatie van het nieuwe algemeen bestuur legden -naast de zittende leden- 16 nieuwe bestuurders (15 nieuw gekozen kandidaten en één nieuw lid vanuit de geborgde zetels) de eed of de belofte af.
Het algemeen bestuur is het hoogste bestuursorgaan van Aa en Maas en bestaat grotendeels uit leden van politieke partijen. In totaal telt het bestuur 30 leden waarvan er 26 gekozen zijn en vier geborgde zetels. Samen nemen zij beslissingen over wat we als waterschap doen en hoe we onze taken uitvoeren. Deze beslissingen nemen zij tijdens de ongeveer acht vergaderingen per jaar. Dijkgraaf Mario Jacobs leidt deze vergaderingen als voorzitter van het algemeen bestuur. De vergaderingen zijn openbaar dus iedereen kan hierbij aanwezig zijn. (bron Aa&Maas)
info aa&maas
© 2023 Gerard Monté
---------------------------------------------------------------
zie ook:
Langs de Maas met hoog water van Lith tot Den Bosch en van Waalwijk naar Den Bosch - 8 januari 2018 e.v.
Langs de Maas - Heropening Bovenlandse sluis - Drongelens kanaal Waalwijk - 28 november 2017
zie evt ook Langs de Maas:
- vondsten Julius Caesar Maren Kessel
- museum Hertogsgemaal Gewande
- Blauwe sluis Gewande
- toneel in de uiterwaarden in Lith
- theaterroute in Oijen
zie evt ook Brabant Water - open dag drinkwaterproductiebedrijf Nuland - 22 september 2019