Het Nederlands Klassiek Verbond NKV - Ex Oriente Lux - lezingen in Nieuwehagen & De Slinger - 4 april 2018 e.v.
Het Nederlands Klassiek Verbond NKV - Ex Oriente Lux - lezingen in Nieuwehagen - 4 april 2018 e.v.
+ 4/4/2018 - Inger Kuin over Religiekritiek in de Oudheid
+ 2/10/2019 - Rolf Strootman over de Zijderoute
+ 30/10/2019 - H. Boerman over de muur van Hadrianus
+ 27/11/2019 - Nieuw-Assyrische koningen: heersers of handelaren
+ 29/1/2020 - Nathalie Mantel over Vrouwen met een visie - de tien sibyllen
+ 26/2/2020 - Petra Hogenboom-Meijerink - Dwalen door het Egyptische dodenboek
locatie De Slinger Jan Schöfferlaan 3:
+ 12/10/2022 Rolf Strootman - over de cultus voor de Egyptische godin Isis in de Hellenistische-Romeinse tijd
+ 7/12/2022 Byblos, ’s werelds oudste havenstad - lezing Ex Oriente Lux door D. Kertai
+ 18/1/2023 Nynke Smits over Sabina, de vrouw van Hadrianus
+ 15/2/2023 Natuur en landschap in kunst en literatuur van het oude Mesopotamië - Theo Krispijn
+ 22/3/2023 Maurits de Leeuw over de nr 2 in het Romeinse keizerrijk
mobieltje draaien om
de knoppen onder de foto's te zien
------
+ 4/4/2018 - mw. Inger Kuin over Religiekritiek in de Oudheid
Een lezing van Het Nederlands Klassiek Verbond in het gebouw van Nieuwehagen aan de Zuid-Willemsvaart.
'Bij onder anderen Socrates, Aristophanes en Cicero bestond twijfel over het bestaan van de goden. Hoeveel ruimte was er voor kritiek?'
mw. Hanneke Versélewel de Witt Hamer heette de bezoekers van de avond welkom en aan het einde van het programma wees ze nog op het boek dat Inger Kuin geschreven heeft: Leven met de goden, religie in de oudheid.
De afdeling van het NKV organiseert op 5 mei een excursie naar het Paleis op de Dam, Amsterdam, met een rondleiding rond de klassieken.
©2018 Gerard Monté
-----
+ 2/10/2019 - over de Zijderoute
organisatie Nederlands Klassiek Verbond Den Bosch ism Ex Oriente Lux
Rolf Strootman vertelde over het ontstaan van de Zijderoute tussen het Middelandse Zeegebied en China en het gebied ertussenin.
De Zijderoute werd voor het eerst in de 19e eeuw zo genoemd. Eigenlijk zou Zijderoutes een betere naam zijn want het is een complex van verbindingen in euraziatisch perspectief.
Marco Polo is niet de ontdekker van de zijderoute want die was er al veel eerder, zelfs mogelijk al ver voor de Middeleeuwen in de Oudheid. Vasco di Gama was de eerste ontdekker die om Afrika heen voer en op 20 mei 1498 voet aan land in India zette. De lokale Maharadja die hem ontving beschikte al over tolken die Portugees spraken; India was al eeuwen met Europa over land verbonden, oa Venetianen en Portugezen dreven er al handel.
Marco Polo heeft wel het meest complete verhaal over de Zijderoute geschreven, heel concreet en precies maar ook met hele rare zaken als mensen zonder hoofd, de lezers wilde er graag over lezen.
De route is eigenlijk ontstaan als politiek project: het Assyrische rijk, later kwam het Perzische rijk. Het hele gebied was 500 jaar lang een eenheid, een wereldrijk. Godsdiensten werden van west naar oost verspreid.
De steden op de route communiceerden met elkaar over de handel, m.n. zijde was in Rome een begeerd product. Andere handel was er in jade, blauwe kleurstof uit Afghanistan, Grieks aardewerk, boekdrukkunst, ideeën en ... slaven.
Afghanistan was in die tijd een rijk land. Bekende steden waren Samarkand, Bugara en in Oezbekistan Tashkent.
In de periode 300 vC tot het jaar 0 was er vooral een culturele verbinding en uitwisseling tussen elementen uit de godsdiensten.
©2019 Gerard Monté
-----
+ 30/10/2019 Over de muur van Hadrianus tussen Engeland en Schotland
organisatie Nederlands Klassiek Verbond Den Bosch ism Ex Oriente Lux
door H.T.G. Boerman
"De muur van Hadrianus is onderdeel van de manieren waarop de Romeinen Britannia militair onder
controle probeerden te houden. De bouwgeschiedenis van de muur en zijn functie in het militair
controlesysteem komen aan bod. Ook wordt ingegaan op de lotgevallen van de muur na het vertrek
van de Romeinen." (bron EOL-NKV)
[Langs de muur loopt tegenwoordig een geliefde wandelroute maar de muur is slecht onderhouden en het pad ook.]
©2019 Gerard Monté
-----
+ 27/11/2019 Nieuw-Assyrische koningen: heersers of handelaren
door Carolien van der Brugge, onafhankelijk onderzoekster.
"Aan de hand van Nieuw-Assyrische teksten in spijkerschrift wordt het bijbelbeeld van veroverende,
onderdrukkende koningen bijgesteld. Het blijkt een wereld te zijn geweest van elitenetwerken, van
handel en soms ook van geweld." (bron EOL-NKV)
©2019 Gerard Monté
-------------------
+ 29/1/2020 - Nathalie Mantel over Vrouwen met een visie - de tien sibyllen
"De ontwikkeling van heidense vrouwen in het christendom en hun prominente rol in de
vloermozaïeken van de Duomo in Siena worden verklaard aan de hand van teksten van onder
anderen Varro en Lactantius."
"De vloermozaïeken in de kathedraal van Siena vertellen het verhaal van het ontstaan van de wijsheid en religie, vormgegeven met prachtige afbeeldingen van personages uit de klassieke wereld en de christelijke heilsgeschiedenis. Pelgrims (en tegenwoordig toeristen) lopen van de westzijde van de kerk over het ‘pad der wijsheid’ naar het altaar aan de oostkant. Tien hoofdpersonen uit de kerk staan in dit onderzoek centraal: de sibyllen. Heidense waarzegsters die in hexameters de boodschap van de goden verkondigden: zelfs de komst van de Messias. Via de geschriften van o.a. Varro en Lactantius wordt hun rol in het pavimento van de Duomo van Siena nader verklaard." (bron EOL-NKV)
©2020 Gerard Monté
-------------------
Simple Picture Slideshow:
Could not find folder /home/public/sites/www.gerarddenbosch.nl/images/20200129-NKV-EOL-Hogenboom-Egyptische-dodenboek-2020
+ 26/2/2020 - Petra Hogenboom-Meijerink - Dwalen door het Egyptische dodenboek
De spreekster (assistent-consevator van het RMO in Leiden) vertelde desgevraagd dat hèt Egyptische dodenboek eigenlijk niet bestaat want iedere welgestelde Egyptenaar kon zijn eigen dodenboek samenstellen uit een aantal bekende "spreuken". Er zijn dodenboeken gevonden met 20 tot wel 200 spreuken. Omdat deze spreuken veelal de zelfde tekst hebben zijn ze door Egyptologen genummerd, soms met b-nummers voor varianten.
De "teksten" werden op papyrus geschreven/getekend langs lijnen waardoor je ze als een strip kunt lezen. Later kwamen ze op de muren en sarcofagen en op de windsels waarin de mummie gewikkeld werd, zo dicht mogelijk bij de dode.
De overleden Egyptenaren werden gemummificeerd omdat hun zielen in het dodenrijk voor het eeuwige leven ook een lichaam nodig hadden. Hun (bederfelijke) ingewanden en het hart werden verwijderd, gebalsemd, in canopen bewaard en bewaakt door goden (de zonen van Horus) met de kop van een dier dat het meeste bij de overledene paste. De Egyptenaren keken voor hun goden meer naar de wereld om zich heen, itt bv de Grieken die de goden op de Olympus waanden.
De overledenen werden op hun reis door het dodenrijk naar Osiris toe begeleid door de god met de kop van een jakhals: Annubis. Toen de doden nog in het zand begraven werden kwamen jakhalsen rondsnuffelen, op zoek naar eten.
De reis zat vol gevaren, de spreuken beschermden de doden die voor hun naam een voorvoegsel kregen, namelijk Osiris, de god van het dodenrijk.
Osiris was eerst de god van de wereld, hij was getrouwd met zijn zus Isis, hij werd vermoord door zijn broer Seth die zijn lichaam in stukken verspreidde. Isis bracht (bijna) alles weer bij elkaar, hun zoon werd de god Horus (met havikkop). De god Thoth was de schrijver die je naam opschreef.
De mond van de dode werd symbolisch geopend om onderweg te kunnen spreken tegen de goden en om de ziel in en uit te laten gaan. In de funeraire processie werd de dode -na balseming- begeleid door klaagvrouwen naar zijn graftombe gebracht op een veerboot gemaakt van samengebonden stengels papyrus. Er werden allerlei benodigdheden en eten meegevoerd die de overledene in het hiernamaals nodig had.
Annubis nam je mee op die reis, waar je hart gewogen werd dat licht en onbezwaard moest zijn, lichter dan een pauweveer, anders werd het opgegeten en verdween je. Eerst moest je langs een zaal met goden, het godentribunaal, die je met de juiste naam moest aanspreken en die je een negatieve bekentenis moest doen, nl vertellen wat je niet fout had gedaan. Er waren slangen en krokodillen, poorten met demonen als wachters, er was het meer van vuur, je moest onthoofding voorkomen, en geen urine drinken en uitwerpselen hoeven eten, en niet ondersteboven hoeven lopen. Maar bij de boomgodin moest je om macht over lucht en water vragen. De shabti's beschermden je.
Het Anch-teken, de rode zonneschijf (die dagelijks zijn reis langs de hemel maakt), de scarabee (de mestkever die zijn eitjes in een mestbal legt), ze zijn allemaal tekens van nieuw leven. Je moest de namen van 8 runderen kennen die ervoor zorgden dat je eeuwig genoeg voedsel had. De god Ba, een vogel met mensenhoofd, werd in een spreuk aangeroepen om de ziel weer bij het lichaam te laten komen zodat je een nieuw eeuwig leven kon hebben.
Als je alle moeilijkheden had doorstaan kwam je in een paradijselijke omgeving bij de grote god Osiris die na zijn dood ook een nieuw leven begonnen was.
©2020 Gerard Monté
-------------------
[geen foto's van de lezingen over Vertalers in de antieke wereld (september) en van De Perzische verwoesting van de Akropplis november)]
-------------------
+ 12/10/2022 Rolf Strootman - over de cultus voor de Egyptische godin Isis in de Hellenistische-Romeinse tijd
locatie De Slinger Jan Schöfferlaan 3
...
Info Ex Oriente Lux
©2022 Gerard Monté
-------------------
+ 7/12/2022 Byblos, ’s werelds oudste havenstad - lezing Ex Oriente Lux
locatie De Slinger Jan Schöfferlaan 3
lezing door D. Kertai van het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden
"Byblos, bekend vanaf 6500 vC., groeide na 3000 vC. uit tot de eerste ons bekende internationale haven. De stad lag vooral ideaal voor handel met Egypte."
©2022 Gerard Monté
-------------------
+ 18/1/2023 Nynke Smits over Sabina, de vrouw van Hadrianus
locatie De Slinger Jan Schöfferlaan 3
Augusta (keizerin) Sabina was de vrouw van keizer Hadrianus. Nynke Smits schreef een historische roman over haar, geïnspireerd door het boek van Marguerite Yourcenar over Hadrianus' gedenkschriften *). Ze sprak over het probleem feit vs.fictie in historische romans. Voor de Villa Hadriana verzon ze een een klein boerderijtje waar Sabina zich terug kon trekken. Bij groepsreizen naar de opgraving van de Villa, die ze organiseerde nav haar boek, vroegen de lezers naar de plaats van die boerderij**).
Ook over de geschiedkundige feiten die het kinderloos gebleven echtpaar Hadrianus en Sabina meemaakten vertelde ze, b.v. over de reizen langs de grenzen van het rijk. In die gebieden worden veel beeldjes van Antinous gevonden. Dat was de als slaaf geboren jongeman waarvoor Hadrianus misschien meer belangstelling had dan voor zijn vrouw. Dat werd toen maatschappelijk geaccepteerd. Er zijn wel enkele kritische opmerkingen van senatoren gevonden over Sabina en de té familiaire omgang met haar persoonlijke medewerkers.
Een van de aanwezigen had een kopie van een beeldje van Antinous meegebracht. Nynke Smits poseerde even bij het beeldje, op de kaft van de eerste druk zie je Antinous achter Sabina en Hadrianus.
*) zie evt ook het filmpje over Hadrianus en Rome op Arte.
**) [mogelijk geïnspireerd door de modelboerderij die Marie-Antoinette in Versaille had laten bouwen.]
©2023 Gerard Monté
-------------------
+ 15/2/2023 Natuur en landschap in kunst en literatuur van het oude Mesopotamië - Theo Krispijn
...
info NKV - EOL
©2023 Gerard Monté
-------------------
+ 22/3/2023 Maurits de Leeuw over de nr 2 in het Romeinse keizerrijk
...
In het najaar gaan de lezingen van beide verenigingen weer verder.
info NKV - EOL
©2023 Gerard Monté
-------------------
zie evt. ook foto's van enkele van de lezingen in 2017
info NKV-Den Bosch - Ex Oriente Lux
©2020 Gerard Monté