Nieuwe filmers - 3e filmcafé - SoloS Mariapaviljoen - 22 juli 2015
Nieuwe filmers - 3e filmcafé - SoloS Mariapaviljoen - 22 juli 2015
Na een welkomstwoordje en een korte toelichting op de bedoeling van het Nieuwe filmers-platform door Marjoes Corsten introduceerde Coen Haver de eerste gast van de avond. De Bossche thriller- en fantasyauteur Thomas Olde Heuvelt werd ondervraagd over zijn vijfde boek Hex en over de verfilming ervan tot een tv-serie door Warner Bros en de aanpassingen die daarvoor nodig waren om het verhaal voor de Amerikaaanse markt geschikt te maken.
Een gaffer is degene die bij een filmproductie het licht, en alles wat daarbij hoort, regelt. Marc Raps liet aan de hand van een voorbeeld van een bekende film over de bandiet/held Jesse james zien wat je met een sterke lamp op een trein in een bos voor mooie effecten kunt krijgen. Aan de hand van een scènefoto uit Wide eyes shut met blauw licht op de voorgrond en geel licht op een deur in de achtergrond maakte hij een schets voor de film Het doek van Steven van Roosmalen (een Solos-film), foto's van de filmset lieten zien hoe die schets werd uitgewerkt.
Vervolgens was er een tranenstick-demonstratie door face- en bodyart-designer Mariska Kuijper en regisseur Robin de Ridder. Acteurs Caroline en Geoffrey werden met wisselend succes aan het huilen gebracht.
Marieke Jonker, directeur van Amstelfilm en programmeur van JT-theaters, vertelde over distribueren van nieuwe films en over het programmeren in de bioscoop.
De winnaar van het Paradepaardje 2014, Jan van Ooijen, vertoonde de film Star. Hij maakte deze vorig jaar tijdens het One week film-project met zijn team Rosebud. Daarbij kwamen ze toen vooral onverwachte technische problemen tegen.
Regisseur Ruut van der Beele is dit jaar de algemene coach tijdens het One week film-project waarvoor je je nog kunt aanmelden tot en met vrijdag 24 juli. Er zijn ook coaches voor speciale onderdelen zoals scenario. spel, licht, geluid, regie enz. In vijf dagen maken de teams een complete speelfilm (fictie) van tussen de 5 en 10 minuten aan de hand van een thema dat ze maandagmorgen 10 augustus op krijgen. Vrijdag 14 augustus moet de film aan het eind van de middag ingeleverd worden. Stress en euforie als het lukt!
Het volgende nieuwe filmers-café is op 9 september.
info www.nieuwefilmers.nl en www.solos.nu.
zie ook het fotoverslag van het 2e filmerscafé van dit jaar.
zie ook het OWF-project in augustus.
©2015 Gerard Monté
verslag door Rinka van Ipenburg
In het derde Nieuwe Filmers filmcafé in het Maria Paviljoen vertelden verschillende kenners over hun ervaringen wat betreft het One Week Film Project (OWFP), verhalen schrijven die aanslaan, films uitbrengen, gebruik van licht of een tranenstick in een film.
Presentator Coen Haver ondervroeg aan het begin van de avond de Bossche thriller- en fantasyschrijver Thomas Olde Heuvelt over zijn vijfde boek Hex. Het boek is zo’n succes dat Warner Bros er een tv-serie van wil maken. ’Dan moet je de plaatsen uit het boek wel gaan herlokaliseren naar fictieve plaatsen in de USA. Google maps en mijn fantasie hielpen me daarbij.’ Volgens Thomas bestaat de kracht van zijn boek toch uit drie elementen: Een duidelijk afgebakend verhaal, humor en origineel bedachte manieren om van A naar B te komen. Tips die hij ook de deelnemers van Nieuwe Filmers wil meegeven bij het schrijven van hun script.
Lichtman Marc Raps legde aan het publiek uit hoe hij te werk gaat tijdens een filmproductie. “Je overlegt met name met de cameraman over de sfeer van een scène en probeert dan te spelen met kleurcontrasten. Weinig kijkers zien het, maar ze voelen het wel.”
Vervolgens was er een tranenstick-demonstratie door face- en bodyart-designer Mariska Kuijper en regisseur Robin de Ridder. Acteurs Caroline en Geoffrey werden met wisselend succes aan het huilen gebracht. Caroline: “Het brandt enorm, een beetje alsof er Vicks onder mijn ogen is gesmeerd. Maar bij mij helpt denken aan een verdrietige muziek beter [method acting]. Om niet in de tranen te blijven denk ik dan weer aan een vrolijk nummer”.
Marieke Jonker, directeur van Amstelfilm en programmeur van JT-bioscopen, vertelde over het distribueren van nieuwe films en over het programmeren in de bioscoop. “Extra’s zoals een boek en het hebben van een achterban vergroten de kans om geprogrammeerd te worden”.
Na de pauze laat Jan van Ooijen van team Rosebud, winnaar van het paradepaardje 2014, zijn film Star zien. Daarna geeft hij tips voor de teams die dit jaar mee gaan doen aan One Week Film Project.
Zijn belangrijkste tips: Blijf op één lijn met de acteurs, zij zijn het belangrijkste van je film. Zoek je team bij elkaar door je netwerk in te schakelen. De risico’s zijn hier niet zo hoog als je fouten maakt. Dus dat mag hier. Je hebt altijd tijd te weinig. Wij hadden vorig veel last van technische problemen, dat kostte veel tijd en daarnaast hadden we maar twee uur voor de muziek en twee uur om te colorgraden. Ik heb in de auto op weg naar de deadline nog onze film gefinetuned met mijn ‘Apple’ op mijn schoot. Omdat je dit soort problemen wel als team oplost, schept dit een sterkere band.”
Ook hij doet nog voor één keer mee met het team Rosebud. Wat gaat hij dit keer anders doen? “Het concept versimpelen en de assistent-regisseur veel meer laten doen. Ook dat scheelt tijd.” Bij de productie van de film Star heeft hij ontdekt dat hij teveel taken zelf op heeft gepakt.
Als laatste spreker geeft regisseur Ruut van der Beele, algemeen coach tijdens de OWFP-week, een gouden tip: "Durf het klein te houden en keuzes te maken als je in tijdnood komt. Wat is nu belangrijker: het licht, geluid of meer tijd voor het acteerwerk?”
(c) Rinka van Ipenburg