Bronzen portret koning Willem-Alexander door Niko de Wit - 25 februari + onthulling 1 maart 2016
Bronzen portret koning Willem-Alexander door Niko de Wit - 25 februari + onthulling 1 maart 2016
25/2 Beeldhouwer Niko de Wit uit Tilburg is door de gemeente 's-Hertogenbosch gevraagd een bronzen portret (of bronzen portretkop) te maken voor de nieuwe raadzaal in het bestuurscentrum.
Hij heeft daarop aan de hand van foto's een portret in grove chamotte-klei geboetseerd waarvan via een wasmodel in Eindhoven een afgietsel gemaakt is. Dat afgietsel is door hem in zijn atelier verder afgewerkt. Als het helemaal klaar is wordt het op een console geplaatst in de raadzaal waar het op 1 maart aan het begin van de raadsvergadering onthuld gaat worden.
Niko de Wit heeft al eerder beelden van Willem-Alexander gemaakt, momenteel is er in Veldhoven een solo-tentoonstelling van zijn werk te zien bij expositieruimte de Verdieping.
Hij liet in zijn atelier het resultaat van zijn werk zien, evenals enkele studies voor het bronzen portret van Willem-Alexander, en ook enkele kleine bronzen beelden uit zijn vrije werk.
1/3 Voorafgaand aan de onthulling vertelde Niko de Wit in de Oranje-galerij, na een korte inleiding door wethouder Huib van Olden, over zijn werk als beeldhouwer. In Den Bosch staan al drie beelden van hem. Ooit werd hij gevraagd een portretkop van een Tilburgse industrieel te maken. Dat beviel goed en er kwamen meer portretopdrachten. In stijl veranderde hij van gladde bronzen naar kubistische vormen met openingen in de koppen. Eerdere ontwerpen voor Willem-Alexander waren ook in die stijl maar na een gesprek met B&W -even op de gang wachten- werd besloten een meer traditionele kop te maken, een 2e afgietsel van het ontwerp voor Tilburg.
In de raadzaal werd voor de raadsvergadering het portret van Willem-Alexander onthuld door burgemeester Ton Rombouts, samen met de kunstenaar. Die reageerde nog op het woord koningsbuste dat de burgemeester gebruikt had, met de grap dat het budget voor een buste niet toereikend genoeg geweest was, zeker bij zo'n gewichtig persoon als de koning. Voor het materiaal, brons, gaf hij nog een onderhoudstip aan de wethouder van cultuur Van Olden: geen zeep of sop maar alleen afstoffen en daarvoor gaf hij hem een plumeau cadeau, die door de wethouder met veel plezier meteen even uitgeprobeerd werd.
In de Oranje-galerij gaf Niko de Wit voor de genodigden nog een presentatie over de werkwijze van het bronzen beelden maken, ook Monique Broekman die eerder het portret van de koning schilderde was hierbij aanwezig.
In Den Bosch staan nog 3 beelden meer van Niko de Wit: Splitsing, op de parkeerplaats Reitscheweg Soetelieve; Zigzag, elementen bij het Hervion College aan de Hervensebaan; en een beeld in een tijdelijk gesloten pand aan de Hambakenwetering.
info Niko de Wit
zie ook het koningsportret van Monique Broekman in de Oranje-galerij
©2016 Gerard Monté