Puntneuzen en kersenpitten tijdens middeleeuwse maaltijd in het Groot Tuighuis - Erfgoed - 16 sept. 2016
Puntneuzen en kersenpitten tijdens middeleeuwse maaltijd in het Groot Tuighuis - 16 sept. 2016
Presentatie van het boek Puntneuzen en kersenpitten van Jeroen Thijssen en Lizet Kruyff met verhalen en recepten uit de keuken van Jeroen Bosch. Aan de presentatie gingen workshops vooraf waarin de middeleeuwse recepten werden uitgeprobeerd.
Daarna volgde de presentatie van het boek. Ronald van Genabeek van de afdeling Erfgoed van de gemeente (v/h BAM) heette het bezoek welkom, hij vertelde over de vondsten in beerputten in de stad. Onder andere kersenpitten worden er gevonden maar ook pitten van vijgen en granaatappels maar het is niet duidelijk of die er terechtkwamen door het bereiden en wassen van de vruchten of langs de natuurlijke weg. Die buitenlandse vruchten kwamen naar Den Bosch door handelaren die ze op hun reizen kochten, marktgelden en belastingen werden soms afgekocht met oa een maat peper.
Marije Sietsma van de nieuwe uitgeverij Loopvis vertelde over de tot stankoming van het boek dat anders moest zijn dan andere receptenboeken. Lizet Kruyff is een enthousiaste spreekster over het omgaan met recepten. Meester-patissier Cees Holtkamp bakte Bossche honingkoek en gaf de verschillen aan met de Bossche koek die tegenwoordig te koop is. Mariëlla Beukers zei dat er in de tijd veel Rijnse wijn gedronken werd met een wat lager alcoholgehalte dan nu. De rode wijn van de Gamay-druif was populair maar de aanmaak ervan werd regelmatig verboden [misschien uit concurrentie-overwegingen?], de kwaliteit van de druif en dus van de wijn zou te slecht zijn. Zij liet later bij de maaltijd ruiken en proeven dat die bewering voor de huidige wijn beslist onwaar is. Ook de witte Rijnse wijn smaakte heerlijk en fris.
Ad 's-Gravensande van Bosch 500 kreeg het eerste exemplaar, Jeroen Thijssen las daarna een van zijn verhalen voor.
Het boek is een verzameling van verhalen over de tijd van Bosch door schrijver/journaist Jeroen Thijssen, smaakspecialist, recepten van Lizet Kruyff die eerder meewerkte aan het boek met Oranje-recepten en een kleine geschiedenis van de stad eind middeleeuwen. Er staan veel foto's in (Saskia Lelieveld) van de bereide producten aan de hand van (gereconstrueerde) middeleeuwse recepten, bv liefcoecken, afbeeldingen van details met eten uit het werk van Bosch en van gevonden gebruiksvoorwerpen uit die tijd zoals de beker met de puntneus, beschrijvingen van ingrediënten, bv boekweit, drankliederen, etc. Alles in een leuk vormgeving (Jelle Post).
Een boek als een snoeptrommel, om trek van te krijgen.
De expositie De stad van Bosch is nog het hele jaar te zien in het Groot Tuighuis, Bethaniestraat 4, ’s-Hertogenbosch, gratis entree. Foto's van de presentatie van het boek bij de expositie.
Zie ook www.archeohotspots.nl.
©2016 Gerard Monté
Lizet Kruyff hield op zondag 18 sept. de JBAC-Bosch-lezing met als titel Bij Jeroen Bosch op het bord.