Bai - Architectencafé BNA over Placemaking - 14 december 2016 e.v.
Bai - Architectencafé BNA over Placemaking - 14 december 2016
Bai 7x7 presentaties in Koudijs Kafe - 20 december 2016
- woensdag 14/12 Architectencafé over Placemaking
locatie Koudijs Kafé in de Mengfabriek, voormalig gebouw van veevoederfabriek De Heus, Tramkade.
>>De methode ‘placemaking’ wordt ingezet om van de vervallen diervoederfabriek ‘De Heus’, een echte culturele hotspot voor Den Bosch te maken: De Tramkade. Het rijksmonumentale pand aan de kade (de Mengfabriek) wordt stap voor stap een laboratorium voor lokale en circulaire economie. Michael Bol (Molenaar&Bol&VanDillen architecten) geeft uitleg over het concept, de methode placemaking, de lastige procesgang en verwachte resultaat. << (bron Bai)
Michael Bol vertelde o.a. over de silo's die langs de kade staan, als je die vult met water en zwart schildert heb je een enorme zonneboiler. Het karakter van het monument mogen ze niet veranderen maar er moet heel veel gebeuren om het gebouw leefbaar te maken, het dak lekt. Ze hebben 10 jaar de tijd van de gemeente (inmiddels nog 9) om er iets van te maken, maar moeten wel alles helemaal zelf doen. Plannen genoeg, b.v. om van het "apparaat boven hem" (een vulmachine) een verwarmingsssysteem voor het gebouw te maken.
- dinsdag 20/12 presentaties door jonge talenten van hun ideeën en hun projecten onder de titel bai 7x7.
De sprekers (elk 7 minuten) werden geïntroduceerd door Joep Mol.
Matthijs Bosman was verhinderd. De avond werd geopend door Kirsti Pol van de Conceptenbouwers, over de locatie Tramkade (zie boven).
Rolf van Boxmeer vertelde over Tiny Houses op Minitopia, Shine van Rezone, de totale vernieuwing van Orthen links.
Stijn Poelstra is architect en achitectuurfotograaf, die combinatie zorgt voor bijzondere foto's. En video's.
Dorette Sturm uit Den Bosch is lichtkunstenares die objecten in en op gebouwen maakt (Ricoh-gebouw). het liefst wordt ze in een zo vroeg mogelijk stadium bj het proces van ontwerpen betrokken. Voor Den Bosch heeft ze een idee van een Gouden Ei voor op de flats bij het Wilhelminaplein of op een Bosch-museumpje, aangebouwd aan De kleine winst op de markt.
Thor Hendriks is landschapsarchitect. Bomen zijn belangrijk maar worden steeds door virussen, ziektens aangetast. Ook de bomen op de Parade. De vraag is ook of een carré wel de beste vorm is voor de Parade.
Kim Verhoeven van Studio Pekka uit Den Bosch ontwierp het nieuwe huisje in het dierenpark van het Zuiderpark dat door de vorm ruimte naar alle kanten heeft. Er zitten ramen in waardoor je binnen kunt kijken (helaas worden die ingegooid). Een experimenteel ontwerp voor een woningcomplex ging niet door want de jonge bewoners wilden liever een rijtjeswoning. Ze werkte ook mee aan een zelfvoorzienend woningcomplex in Boschveld waar het buurthuis gestaan heeft. Ze gaat er zelf ook wonen. Bijzonder is dat de woningen geen gasaansluiting hebben en ook geen riolering want er komt een zuiveringsvijver.
Opmerkelijk is ook het ontwerp voor verticaal begraven. Er is in stad, in de buurt van de nabestaanden immers steeds minder ruimte.
[De presentaties waren helder, zowel de tekst als de pojecties, maar het contrast tussen het licht van de beamer en de spreker in het donker was op deze avond funest voor de foto's.]
zie ook de lezing over de gedeelde stad (het jaarthema van de Bai) door Ronald van Kempen.
De Bai is aan het veranderen, de Architectuurprijsvraag is dit jaar niet doorgegaan, maar op 3 en 4 februari is de Tiny Houses-prijsvraag. De Educatieprijs voor scholieren wordt ook anders.
voor info zie de site van de Bai
©2016 Gerard Monté