Archeologisch onderzoek van restanten van de oudste stadsmuur en de Waterpoort - bij Dieske - 18 mei 2018
Archeologisch onderzoek van restanten van de oudste stadsmuur en de Waterpoort - bij Dieske - 18 mei 2018
+ 24/52019 - Archeologische sporen van een nederzetting onder het voetbalveld in Vinkel
Archeologisch onderzoek van restanten van de oudste stadsmuur en de Waterpoort - bij Dieske op het Herman Moerkerkplein.
©2018 Gerard Monté
-----
+ 24/52019 - Archeologische sporen van een nederzetting onder het voetbalveld in Vinkel
Archeologen hebben sporen uit de IJzertijd en Romeinse tijd gevonden op het terrein van voetbalvereniging EVVC in Vinkel. Het gaat om plattegronden van 15 woonstalhuizen en bijgebouwen. De Romeinse gebouwen zijn van ca. 100 na Christus. De opgravingen vinden plaats in opdracht van de gemeente ’s-Hertogenbosch. De opdrachtgever is de Afdeling Sport en Recreatie, de uitvoering gebeurt onder leiding van de Afdeling Erfgoed. De aanleiding voor het onderzoek was de aanleg van een nieuw kunstgrasveld.
De archeologische opgravingen zijn vorige week begonnen en de eerste resultaten zijn veelbelovend. In het zand zijn goed bewaarde sporen van huizen en bijgebouwen uit de Romeinse tijd zichtbaar. Het onderzoek duurt ongeveer 3 weken. (bron Erfgoed)
De archeologen en vrijwilligers van Erfgoed toonden een impressie van zo'n nederzetting elders, van luchtfoto's van dit gebied (sportpark De Zwaan) en schetsen van de opgravingen. Het was niet zo'n groot gehucht dat een centrale waterpunt had. De resten van de vergane houten palen zijn in de grond nog zichtbaar. Er zijn verder alleen wat scherfjes gevonden aan de hand waarvan de datering preciezer kan worden vastgesteld.
Er werd uitleg over de vondsten gegeven door Stefan Molenaar (archeoloog en adviseur planvorming archeologie bij de afdeling Erfgoed ’s-Hertogenbosch) en door medewerker Ronald van Genabeek die geïnterviewd werd door d-tv.
De plastic emmer en de maairobot zijn uit onze tijd.
+ 13/6 Meloenkraal
>>>Een bijzondere vondst uit Vinkel is wat we noemen een meloenkraal. Deze kraal is gemaakt van aardewerk met een dunne laag lichtblauw glazuur. Door de ribbels heeft het een beetje de vorm van een meloen. Origineel kwamen deze kralen uit Egypte, maar er zijn ook productieplaatsen in bijvoorbeeld Keulen (Duitsland) bekend. De kraal zal onderdeel zijn geweest van een ketting en we denken dat deze via handel in Vinkel terechtgekomen.<<< bron Erfgoed
©2019 Gerard Monté
-----
zie evt ook Presentatie van De stad van Bosch - boek bij de expositie in het Groot Tuighuis - Erfgoed - 2016
+ Badges uit Bossche bodem & lezingen over Heilig en profaan dl 4 - 2018
+ Big Bosch Data - Brabanders in het Bosch’ Protocol 1501-1793 gedigitaliseerd - 2018
zie ook archeologisch onderzoek 19e-eeuwse boerderij Rosmalen 2016
zie ook opening Archeohotspot Groot Tuighuis Erfgoed 2015
zie ook Lezing Anton Verhagen over archeologie in de Groote Wielen 2015
zie ook middeleeuwse maaltijd in het Groot Tuighuis 2016
zie ook presentatie website Erfgoed in Groot Tuighuis 2016
zie ook historische modeshow in het Groot Tuighuis 2016
©2019 Gerard Monté