Archeologisch onderzoek van restanten van de oudste stadsmuur en de Waterpoort - bij Dieske - 18 mei 2018 - Parade 2021 - Erfgoed 2022
Archeologisch onderzoek van restanten van de oudste stadsmuur en de Waterpoort - bij Dieske - 18 mei 2018 e.v.
+ 24/52019 Archeologische sporen van een nederzetting onder het voetbalveld in Vinkel
+ 18/6/2021 Nationale Archeologiedagen op de Parade - Groot Begijnhof
+ 18/6/2022 Nationale Archeologiedagen op de Parade - Minderbroedersplein
+ 23/11/2022 Reconstructie van de 13e-eeuwse stadsmuur bij de Waterpoort - Moerkerkplein
----------
+ 18/5/2018 Archeologisch onderzoek van restanten van de oudste stadsmuur en de Waterpoort - bij Dieske op het Herman Moerkerkplein.
©2018 Gerard Monté
-----
+ 24/52019 - Archeologische sporen van een nederzetting onder het voetbalveld in Vinkel
Archeologen hebben sporen uit de IJzertijd en Romeinse tijd gevonden op het terrein van voetbalvereniging EVVC in Vinkel. Het gaat om plattegronden van 15 woonstalhuizen en bijgebouwen. De Romeinse gebouwen zijn van ca. 100 na Christus. De opgravingen vinden plaats in opdracht van de gemeente ’s-Hertogenbosch. De opdrachtgever is de Afdeling Sport en Recreatie, de uitvoering gebeurt onder leiding van de Afdeling Erfgoed. De aanleiding voor het onderzoek was de aanleg van een nieuw kunstgrasveld.
De archeologische opgravingen zijn vorige week begonnen en de eerste resultaten zijn veelbelovend. In het zand zijn goed bewaarde sporen van huizen en bijgebouwen uit de Romeinse tijd zichtbaar. Het onderzoek duurt ongeveer 3 weken. (bron Erfgoed)
De archeologen en vrijwilligers van Erfgoed toonden een impressie van zo'n nederzetting elders, van luchtfoto's van dit gebied (sportpark De Zwaan) en schetsen van de opgravingen. Het was niet zo'n groot gehucht dat een centrale waterpunt had. De resten van de vergane houten palen zijn in de grond nog zichtbaar. Er zijn verder alleen wat scherfjes gevonden aan de hand waarvan de datering preciezer kan worden vastgesteld.
Er werd uitleg over de vondsten gegeven door Stefan Molenaar (archeoloog en adviseur planvorming archeologie bij de afdeling Erfgoed ’s-Hertogenbosch) en door medewerker Ronald van Genabeek die geïnterviewd werd door d-tv.
De plastic emmer en de maairobot zijn uit onze tijd.
+ 13/6 Meloenkraal
>>>Een bijzondere vondst uit Vinkel is wat we noemen een meloenkraal. Deze kraal is gemaakt van aardewerk met een dunne laag lichtblauw glazuur. Door de ribbels heeft het een beetje de vorm van een meloen. Origineel kwamen deze kralen uit Egypte, maar er zijn ook productieplaatsen in bijvoorbeeld Keulen (Duitsland) bekend. De kraal zal onderdeel zijn geweest van een ketting en we denken dat deze via handel in Vinkel terechtgekomen.<<< bron Erfgoed
©2019 Gerard Monté
-----
+ 18/6/2021 Nationale Archeologiedagen op de Parade - Groot Begijnhof
met in het bijzonder aandacht voor 2 Bossche Begijnen waarvan de grafsteen in de Sint-Jan ligt.
Verder zijn er archeologische vondsten te bekijken en afbeeldingen te verkrijgen van het plein toen het in de middeleeuwen het Groot Begijnhof was met een eigen kerk, de Nicolaaskapel.
In later eeuwen was het een oefenterrein voor militaire paarden die in de stallen stonden (op de plek van het theater en links ervan) en die ook oefenden in de Manege aan de Hekellaan (nu veilinghuis). Het regiment militaire wielrijders (met muziekkorps) presenteerde er zich eveneens.
Bij de eerste 10 afbeeldingen:
De -ingekleurde- kaart komt uit 1649 en is gemaakt door Joan Blaeu*. De bewerking met legenda en locaties is door Erfgoed ’s-Hertogenbosch gemaakt. Het schilderij van de verschillende begijnen aan het werk is van Museum Hof van Busleyden Mechelen. De foto’s van de grafzerken, opgraving in 1983 (muurwerk Begijnhofkapel in beeld) en de opgraving in april 2021 zijn van Erfgoed. De tekening van de reconstructie van het Begijnhof is van Ronald Glaudemans* die op de Parade uitleg gaf over het Begijnhof.
Medewerkers van Erfgoed hingen een vlag op ten teken dat de Archeologiedagen begonnen waren.
*Het is leuk om te proberen op de kaart (afb. 8) en de tekening (afb. 10) de huidige situatie te vergelijken zonder de legenda (op afb. 9) te bekijken. De kaart is bij Silva Ducis verkrijgbaar, binnen bij de vitrine met vondsten en buiten op het terras, mooi voor een speurtocht met kinderen om alle gestikkerde plaatsen te vinden.
zie ook Kastanjebomen op de Parade gerooid - archeologie
info Erfgoed Den Bosch: Archeologiedagen op de Parade
©2021 Gerard Monté
-----
+ 18/6/2022 Nationale Archeologiedagen op de Parade - Minderbroedersplein
Archeologische vondsten van het Parade-gebied (Groot Begijnhof) werden geëxposeerd bij café Silva Ducis. Door de Taptoe en de werkzaamheden waren de vondst-punten niet gemakkelijk te vinden.
Op het Minderbroedersplein ging het beter, daar was in de middeleeuwen een klooster waarvan veel in de grond bewaard is gebleven, o.a. een sarcofaag. Een aantal kleinere vondsten waren te zien in de vitrines van juwelier Goldline en de punten waren aangegeven op de terrassen van M’EAT en Tappunt. Daar waren binnen ook interessante oude muren te zien.
Deze genummerde vondst-punten maakten het mogelijk op de exacte plek via qr-codes en middels VR in het verleden te kijken.
Dat kan nog in de app waarin ook een nieuwe wandelroute van de afdeling Erfgoed is opgenomen.
info Archeologiedagen op de Parade - Erfgoed ’s-Hertogenbosch Route App - Nationale Archeologiedagen
©2022 Gerard Monté
-----
+ 23/11/2022 Reconstructie van de 13e-eeuwse stadsmuur bij de Waterpoort Moerkerkplein
Wie van de Hinthamerpromenade via de Korte Waterstraat en de Knillispoort (vroeger een garage waarvan de achterkant uigebroken is) over het Herman Moerkerkplein langs Dieske naar de parkeergarage aan het Loeffplein loopt komt langs restanten van de Waterpoort en de oudste stadsmuur van Den Bosch. Het pleintje met Dieske is eigenlijk een gedempte aftakking van de Binnendieze die via de Waterpoort de stad in stroomde. Goederen konden hierover aangevoerd worden. Aan de andere kant van de muur staat de oude Regentenkamer van het vroegere Groot Ziekengasthuis.
Wethouder Marianne van de Sloot metselde de "eerste steen" ter herinnering aan het begin van de reconstructie van de muur die zo'n 8 meter hoog wordt. De stenen zijn speciaal voor deze reconstructie gebakken.
(zie ook hierboven).
Student-stagiair Luke van Dijk maakte een speciale VR-app waarop je de oorspronkelijke en de nieuwe situatie kunt combineren.
©2022 Gerard Monté
-----
zie evt ook Presentatie van De stad van Bosch - boek bij de expositie in het Groot Tuighuis - Erfgoed - 2016
+ Badges uit Bossche bodem & lezingen over Heilig en profaan dl 4 - 2018
+ Big Bosch Data - Brabanders in het Bosch’ Protocol 1501-1793 gedigitaliseerd - 2018
+ 14/12/2022 Handschrift Van Heurn over 's-Hertogenbosch na tweeëneenhalve eeuw uitgegeven - Erfgoed
+ 8/11/2023 Groot Tuighuis - opening Erfgoedcentrum
zie ook archeologisch onderzoek 19e-eeuwse boerderij Rosmalen 2016
zie ook opening Archeohotspot Groot Tuighuis Erfgoed 2015
zie ook Lezing Anton Verhagen over archeologie in de Groote Wielen 2015
zie ook middeleeuwse maaltijd in het Groot Tuighuis 2016
zie ook presentatie website Erfgoed in Groot Tuighuis 2016
zie ook historische modeshow in het Groot Tuighuis 2016
©2019 Gerard Monté